Kina želi zabraniti rudarenje kriptovaluta

Kina želi zabraniti rudarenje kriptovaluta

Crypto
10.04.2019. / 10.04.2019.

Ova je aktivnost neučinkovita, skupa, troši resurse i doprinosi zagađenju okoliša, pa bi uskoro u Kini mogla postati i ilegalna.

Kineska nacionalna komisija za razvojnu reformu, odnosno glavni planer ekonomskih aktivnosti u toj zemlji, donijela je dokument u kojem se ističu industrije koje bi trebalo ukinuti. Među mnoštvom aktivnosti koje su opasne, rasipaju resurse, zagađuju okoliš, nisu sigurne ili pak ne poštuju pozitivne propise, ova je Komisija uvrstila i – rudarenje kriptovaluta.

Za sada je ovaj prijedlog tek u obliku popisa industrija i aktivnosti koje treba zabraniti, a uz njih tu se nalaze i područja ekonomske aktivnosti koja bi bilo poželjno poticati ili pak ograničiti. Rudarenje se našlo na listi za zabranu, a prijedlog je sada stavljen na javnu raspravu. Ona traje do 7. maja, nakon čega se očekuje da bi popis mogao i službeno biti prihvaćen od strane vladajućih.

Kako u prijedlozima Komisije ne stoji vremenski okvir za zabranu pojedine djelatnosti moguće je da će zabrana kripto-rudarenja stupiti na snagu odmah po donošenju ovog dokumenta kao službenoga.

U posljednje dvije godine Kina je poduzela mnogo radnji u vidu restrikcija na tržištu bitcoina i kriptovaluta općenito. Tamošnje vlasti, naime, navode da su zabrinute zbog manjka regulative na ovom tržištu kao i zbog rasipanja električne energije na rudarenje. Kina je tako u proteklih nekoliko godina zabranila poslovanje kriptovalutama svim poslovnim subjektima, financiranje putem inicijalnih javnih ponuda coina (ICO), a tokom 2018. najavila je da će zabraniti i rudarenje.

Ova je zemlja prije nekoliko godina, zbog jeftine električne energije, bila meka za rudare. U Kini se tako jedno vrijeme obavljalo oko 70% cjelokupnog svjetskog rudarenja bitcoina i 90% njihove trgovine, sve dok se u to nisu zabranama i ograničenjima umiješali vladajući.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40