Imtec predstavlja rješenja za STEM edukaciju

10. Apr '19 Edukacija

Domaća IT kompanija Imtec d.o.o. će na 31. Međunarodnom sajmu knjiga od 17. do 22. aprila prestaviti napredna rješenja za STEAM edukaciju pod motom "STEM je baš COOL".

Imtec će na Sajmu predstaviti proizvode kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok, svjetskih lidera u proizvodnji mikročipova, robotića i dodataka koji se koriste u STEM edukaciji.

Na posebno dizajniranom izložbenom prostoru svim posjetiocima sajma, a posebno djeci i nastavnicima, bit će omogućeno da praktično isprobaju demo uređaje ovih kompanija.

Na MakeBlock areni biti će organizovana takmičenja u upravljanju robotićima mBot i Codey Rocky, a putem posebnog terminala svi će imati mogućnost da se isprobaju u programiranju i upravljanju robotima preko BBC Micro:Bit seta. Pored ovih rješenja IMTEC ce tržištu predstaviti proizvode za interaktivno učenje od kompanije SMART, te instalacijske projektore i video zid kompanije NEC.

Drugog dana Sajma, 18.04. u 11:00 sati, u prostoru Bosanske kuće bit će organizovana Panel diskusija na temu "Uvođenje modela STEM edukacije u sistem obrazovanja". Panelisti će biti ugledni profesori, nastavnici i stručnjaci čija je specijalnost STEM edukacija.

Istog dana u 10:30 sati, na svom štandu u okviru Sajma, Imtec će održati konferenciju za medije i omogućiti medijima da se upoznaju sa najnovijim rješenjima iz oblasti STEM-a.

Tokom press konferencije bit će upriličeno predstavljanje eksluzivnog Ugovora o zastupanju kompanija Kitronik, TTS Group i Makeblok za područje BiH.

Pojam STEM je skraćenica od Science (Nauka), Technology (Tehnologija), Engineering (Inženjering) i Mathematics (Matematika).

STEM je ukratko metoda, kolaborativan način učenja na polju nauke, tehnologije, inženjeringa i matamatike. STEM podrazumijeva lakše i dublje usvajanje znanja, jer njeguje pristup obrazovnom procesu, djeluje interdisciplinarno te kombinuje elemente svake od pomenute oblasti. Dijete povezujući sve ove oblasti shvata koliko je složeno, a istovremeno zanimljivo njegovo okruženje. U svakom aspektu našeg života egzistira nauka i tehnologija pa su i brojni primjeri iz naše svakodnevnice koliko su STEM znanja bitna i koliko je potrebno da škole ovakva znanja učine dostupnima svima podjednako.

Koristeći STEM metodologiju brže i jednostavnije ćemo uočiti afinitet djeteta i proniknuti u nešto što nazivamo profesionalna orjentacija. Kroz STEM se kod djece razvija radoznalost, kreativnost, timski rad, kritičko mišljenje, naučna pismenost. Kao rezultat toga djeca će biti u mogućnosti da osmisle rješenja za specifične probleme, da postanu inovatori i time doprinesu razvoju zajednice i društva u cjelini. Mnoga deficitarna zanimanja se upravo temelje na STEM-u kao što su robotika, umjetna inteligencija, molekularna biologija, hemija i dr.

Izvor: www.akta.ba