Vijeće ministara BiH usvojilo odluku o uvođenju 4G mreže

11. Mar '19 Novosti
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je da je usaglašeno da telekom operateri uplaćuju naknade u visini od 17,5 miliona KM u pet jednakih rata od 2019. do 2023. godine, kao i za period trajanja dozvola. Kako kaže, budžet institucija BiH primit će po ovom osnovu 300,8 miliona KM, odnosno 23,7 miliona KM godišnje. 

Direktor RAK-a Predrag Kovač rekao je da će 4G mreža kod svih operatera biti uspostavljena u narednih pet godina te da su tri telekom operatera u našoj zemlji spremna za implementaciju ove mreže. Kako kaže, prvi put se ide s pokrivanjem teritorije za razliku od ranijeg pokrivanja stanovništva.
 
"BiH će u potpunosti uspostaviti 4G mrežu za pet godina", kazao je Kovač. On je dodao da je uvjeren kako će telekom operateri za godinu "pokriti" 60 posto naseljene teritorije te da je rok produžen na pet godina radi pokrivanja kompletne teritorije. 

Zvizdić je rekao da je od Konkurencijskog vijeća BiH već zatražena informacija o stanju u ovoj oblasti kako bi se eventualno spriječio monopol. 

Državna izvršna vlast na današnjoj sjednici usvojila je prijedlog Sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana.

Zvizdić je kazao da su telekom operateri u konačnici pristali da se sporazum o smanjenju cijena roaminga implementira od 1. jula 2019. godine te da je prijedlog sporazuma o smanjenju cijene usluga roaminga u javnim mrežama mobilne komunikacije u zemljama Zapadnog Balkana upućen Predsjedništvu BiH. 
Izvor: www.klix.ba
Budi u toku

Prijavi se na newsletter i povremeno ćemo ti slati zanimljive IT vijesti i oglase za poslove