Koji su programerski poslovi i jezici najtraženiji?

Koji su programerski poslovi i jezici najtraženiji?

Development
02.03.2019. / 02.03.2019.

U anketi koju je sprovela kompanija Hired, na uzorku od 98.000 programera, procjenjeno je koje vrste programerskih poslova su najtraženije, kao i koji programski jezici su trenutno najpotrebniji kompanijama. U istraživanju su obuhvaćeni programeri iz Londona, New Yorka, Pariza, San Franciska i još nekoliko velikih gradova širom svijeta.

Rezultati na globalnom nivou su sljedeći. U cijeloj industriji, pokazuje se trend najvećeg porasta potražnje za blockchain i security inženjerima. Broj kompanija koje su tražile programere sa blockchain iskustvom skočio je 2018. godine za čak 517% u odnosu na 2017. godinu, dok je za isti vremenski period potražnja za security inženjerima porasla za 132%.

U svim geografskim područjima, prosječno najveće plate bile su podjeljene između security inženjera, inženjera koji se bave istraživanjima, blockchain programera, natural language proccessing inženjera, machine learning inženjera i programera igara. Blockchain programeri su među tri najplaćenija programerska posla u New Yorku, San Franciscu i Torontu. Gaming programeri su najplaćenija grupa u New York-u, dok su inženjeri koji se bave procesiranjem jezika najplaćeniji u Torontu.

Uprkos povećanoj potražnji, programerske vještine koje se tiču blockchain tehnologija nisu u vrhu razmišljanja među programerima. Samo 12% od anketiranih programera izjavilo je da je zainteresovano da svoju karijeru usmjeri u ovom pravcu. Kandidati koji poznaju programski jezik Go su najtraženiji, prema Hired-u, ali je samo 7% programera reklo da im je to primarni jezik programiranja.

Ostali jezici, kao što su Scala, Ruby, Typescript i Kotlin su takođe veoma cjenjeni od strane poslodavaca, vjerovatno zato što ima malo programera koji ih poznaju. Globalno, Go je najpopularniji programski jezik koji traže poslodavci, dok u oblasti San Franciska prvo mesto drži Typescript.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40