Atlantbh dodijelio 10 stipendija za studente bh. tehničko-tehnoloških fakulteta

Atlantbh dodijelio 10 stipendija za studente bh. tehničko-tehnoloških fakulteta

Novosti
22.02.2019.

Kompanija Atlantbh potpisala je danas ugovore o stipendiranju sa 10 studenata tehničko-tehnoloških fakulteta u Bosni i Hercegovini. Naime, podrška obrazovanju i zapošljavanju mladih je jedan od prioriteta za Atlantbh, pa već godinama kroz podršku različitim studentskim asocijacima i edukativnim događajima, te ABH praksu putem koje su edukovali više od 100 praktikanata i zaposlili njih 40, nastoje da ulažu u mlade ljude, spremne da uče i razvijaju IT sektor, i Bosnu i Hercegovinu. 

Ovo je prva generacija Atlantbh stipendista, a stipendije su dodijeljene za studente u dvije kategorije: uspješni studenti i studenti iz socijalno ugroženih porodica.

"Svjesni smo situacije u BiH. Mladi odlaze ili žele otići, a softverska industrija ima ogroman potencijal na našem tržištu. Želimo biti primjer drugima, graditi Bosnu i Hercegovinu i zadržati mlade ljude, te smo se zato odlučili da stipendiramo studente kojih pohađaju studijske programe usko vezane za IT industriju, kako bi doprinijeli njihovom daljem razvoju u ovoj oblasti", izjavio je Milad Čerkić, CEO kompanije Atlantbh.

Atlantbh je jedna od prvih kompanija za razvoj softvera u BiH i već godinama postiže izvanredne rezultate sa nekim od najvećih kompanija na svijetu. Prethodna godina je za njih bila veoma uspješna, te su odlučili da svoj uspjeh podijele sa mladim ljudima: "Dobili smo, zaista, veliki broj prijava i žao nam je što svi vrijedni studenti ne mogu dobiti stipendiju. Međutim, veoma smo ponosni na naših top 10 rangiranih stipendista, te im želimo puno uspjeha u budućnosti. Nadamo se da će im naša stipendija biti dodatna motivacija za uspjeh. Čestitamo Adilu, Adnanu, Amiri, Eldaru, Harisu, Neveni, Nihadu, Muameru, Muhamedu i Mehmedu."

Muhamed Karajić, student Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru kaže: "Mogu reći da prvi put čujem za ovakvu stipendiju od privatne firme. Ta činjenica je odmah bila fin početak ove priče. Stipendija mi pomaže u finansiranju mog školovanja. Moje stečeno znanje, podrška roditelja i još pomoć od Atlantbh su za mene vjetar u leđa.  Vidim bolju perspektivu za ovu državu i nas studente, a ujedno i građane upravo zbog ovakvih postupaka."

Jedna od studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Atlantbh stipendistica Nevena Kisin izjavljuje: "Za ovu stipendiju sam se prvenstveno prijavila jer pored fakulteta želim da se dodatno usavršavam. Stipendiju koju sam dobila upravo ću na to da iskoristim. Početkom marta učestvujem na kampu koji se ne održava u mom gradu, gdje ćemo učiti o obnovljivim izvorima energije i nekim novim načinima proizvodnje iste. Upravo ova stipendija mi omogućava učešće, jer ću sa njom da platim put. Također, mislim da će mi dodatni izvor prihoda pomoći da se fokusiram na fakultet, jer neću morati razmišljati o svom džeparcu."

"Stipendija će mi najviše pomoći u tome da sebi priuštim laptop mnogo boljih sposobnosti koji je neophodan u struci koju sam odabrao. Prvi dio planova za budućnost je da uspješno završim fakultet zatim da upadnem u ekipu, nađem posao gdje se rad shvata ozbiljno, istražuje i teži ka boljem iz dana u dan. Najviše bih se volio baviti proizvodnjom nekih elektronskih elemenata", kaže Adil Batalević koji studira na Fakultetu Elektrotehnike iz Tuzle.

"Aplicirao sam iz razloga što svaka stipendija pored toga što isprva izgleda samo kao finansijska dobit zapravo donosi sa sobom i ogroman motiv za nastavak trenutačnog puta, ali sa sobom nosi i svojevrsnu odgovornost. Ukoliko ti se pruži neka prilika u životu, iskoristi istu i opravdaj dato povjerenje. Imam dosta ambicija za budućnost, generalno sebe vidim kao programera i mnogo mi se sviđa mogućnost kreiranja nečega čime se krajnji korisnik služi a sva “magija” je zapravo kod i dizajniranje", kaže Nihad Hrustić, student Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.

Atlantbh se nada da će, stipendijama koje je omogućila za ove mlade ljude, motivisati i druge kompanije da podržavaju studente kako bi oni nastavili sa svojim obrazovanjem i daljim razvojem u IT oblasti.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Vezane kompanije
Oglasi za posao