Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka

Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka

Biznis
12.02.2019. / 13.02.2019.

U organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke u Banjoj Luci održan okrugli sto na temu „Turizam i IT kao glavne razvojne grane regije Banja Luka“.

„Cilj BBI Banke je da kreiramo što kvalitetnije i povoljnije uslove za privrednike i da ih podržimo u njihovom radu i razvoju. U fokusu današnjeg razgovora u Banjoj Luci su sektori turizma i IT-a, koji su identificirani kao najperspektivnije grane u ovoj regiji. Da bi se iskoristio postojeći potencijal potrebno je raditi na njihovom unapređenju i pronalasku novih investitora i poslovnih partnera“, izjavio je Nermin Oprašić, rukovodilac Odjeljenja za velike klijente i sindikacije BBI banke prilikom otvorenja skupa, dodavši da Bosna Bank International putem BBI VIP Business Cluba i Sarajevo Business Foruma otvara brojne mogućnosti za pronalazak investitora i otvaranje novih tržišta, te pozvao privrednike da se priključe ovom značajnom događaju.

O izazovima, prednostima i očekivanjima u IT sektoru govorio je Saša Ačić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS:

„IT sektor na našem području je vrlo zanimljiv za inostrane kompanije, jer imamo povoljan poreski sistem koji omogućava brzu akumulaciju sredstava. U narednom periodu potrebno je uložiti trud u proizvodnju stručnog IT kadra i naći načina kako ga zadržati na našim prostorima. To je ogroman izazov, jer je imigracija mladih itekako osjetna. Moraju se što prije stvoriti povoljni uslovi za njihov ostanak i razvoj domaće privrede.“

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka, predstavio je trendove i potencijale turizma u regiji Banja Luka. Istakao je da turizam ima veoma visoke stope rasta i da osim hotelijera, od njega profitiraju sektori saobraćaja, kulture i prehrambena industrija, te se u budućnosti treba posvetiti bogaćenju ponude, izgradnji i obnovi turističkih atrakcija.

Ovom prilikom uspješne poslovne priče prezentovale su kompanije „Unis Tours“ d.o.o. Banja Luka  i „Lanaco“ d.o.o. Banja Luka, nakon kojih je pokrenuta diskusija o očekivanjima i perspektivama u turizmu i IT-u.

Ovo je samo jedan u nizu događaja koje BBI banka organizuje ususret jubilarnom, 10. Sarajevo Business Forumu 2019, koji će se održati od 17. do 19. aprila u glavnom gradu BiH.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40