Ko su "Freelanceri" i kako ih definiše Zakon o radu

Ko su "Freelanceri" i kako ih definiše Zakon o radu

Freelance
12.12.2018. / 13.12.2018.

Jedna od definicija pojma "freelancer" je da je to samo-zaposlen pojedinac sa ugovorom na određeno vrijeme. Umjesto angažmana u jednoj kompaniji rade na raznim projektima za različite kompanije. U susjednoj Hrvatskoj koriste izraz "nezavisni profesionalac".

S obzirom da naš trenutni Zakon o radu ne definiše pojam freelancer članovi Udruženja "Freelance" u BiH su ponudili sljedeći prijedlog:

Osnovna definicija je da je freelancer neko ko prodaje svoje intelektualne usluge poslodavcu ili klijentima, bez trajnog ugovora o radu. Freelance rad podrazumijeva vrstu poslovanja gdje je radnik nezavisan ili samozaposlen. Freelancer radi direktno sa svojim klijentima, a može raditi i za veće kompanije koje onda usluge tog freelancera nude svojoj bazi klijenata. Freelancer najčešće radi sam, samostalan je u realizaciji svoje usluge i ne ovisi o drugima niti mu je potreban tim da bi uradio svoj posao i dostavio svoju uslugu. Najčešće radi sa više klijenata istovremeno.Freelancer nije vezan za svoje klijente ni ugovorom ni mjestom rada. Samostalno organizira način, vrijeme i kulturu svog poslovanja.

Digitalna revolucija i Internet su odgovorni za ogroman porast freelancera na globalnom nivou. Danas u svijetu radi više freelancera nego ikad. Lakoća elektronske komunikacije, tehnologija rada, mogućnost da se formiraju virtualni timovi i rad na udaljenost su razlog što je freelancing izrazito popularan i što se milioni ljudi i kompanija koje ih angažuju odlučuju za takav način rada. Globalno tržište rada je podložno promjenama pa tako niče sve više novih freelance zanimanja koja mijenjaju freelance poslovanje te samo shvatanje iste.

Najčešća zanimanja freelancera su: grafički dizajner, web dizajner, fotograf, video editing i/ili produkcija, umjetnička zanimanja), poslovni konsultant, programer, novinar, pisac, editor, prevodilac, online nastavnik, socijalni menager, database operater, korisnička podrška, te mnoge druge vrste poslova koji svaki dan nastaju.

Vaše .ba domene
General
17.03.2024 22:50
Otvaranje obrta u FBIH - pitanja i odgovori
Biznis Posao Pomoc
17.03.2024 22:43
Python Online Courses
Programiranje
17.03.2024 22:41
uhvatipopust.ba
Biznis
17.03.2024 22:40
Oglasi za posao